大家来支持一下本地组合 Manhand 慢行

jeason 发表于 3-1-2009 23:33:14 | 显示全部楼层 |阅读模式

马上注册成为YANBONG会员吧!
时下最热门的资讯、娱乐、贴图等分享都在这里等你发掘哦!

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?注册

准时收听

ManHand--準時收聽
作曲:MC KIT / MC BEE
填詞:MC KIT / MC BEE

#這晚要睡了嗎?來on air跟我談談近况嗎?
盡訴你内心話,談財經天氣新聞加笑話
Yo ! mic check one two one two
各位聽衆朋友大家晚上好
今晚陪住你哋嘅有呢一把聲
我哋MANHAND全体同人歡迎你收聽
樓上咪書大學生樓下看更都會聼一家七口連埋只狗
全天候免費嘅享受又或者係呢個深夜
你想搵個人來同你講下野
情場失意臨老失业雙失人生嘅问題
現實童話兩面睇男女複雜嘅關係  跌落谷底
上唔返來  試下call in入來幫你諗下計
友情怕醜 親情嗌交 想愛又唔敢開聲
熱綫number任你打 SMS你盡情Send 總之你講我咪聼
但係有陣時我講 你又會唔會學精#
就算一切世事無常或者太悶場 埋怨生活總是同一样
呢位失戀朋友想点首情歌俾佢听
句寄語仲要係 Baby我愛你一萬年
聼落肉麻 但覺真實你嘅痛苦我又點會唔明白
關於感情錯過之后真係無太多選擇(無晒办法)
為生活自尊係咪要Lock實係个櫃
兜兜轉轉到最後咪又係返番同一个問題
你要清醒或自迷好應該由自己去控制
試下打返開隻櫃自然會睇清楚一切
慢慢行諗一諗 睇返件問題嘅深層
你要接受學識放手明白到乜野叫做强求
退一步有幾難都係介乎於你肯不肯
行慢些少俾个位你自己諗一諗
你肯唔肯行慢些少等一等 俾个位你自己諗一諗
稳返一个屬於自己嘅空間慢慢行
有幾難你試下慢慢行有幾難 慢慢行
就算一切世事無常或者太悶場 埋怨生活總是同一样
ha~~~ha~~ye~~

楼主| jeason 发表于 3-1-2009 23:34:07 | 显示全部楼层

慢行

Manhand--慢行
作曲:MC KIT / MC BEE
填詞:MC KIT / MC BEE

#喂 你咪見怪慢行嘅轉數冇你嘅咁快
每個人笑我笑我行為太怪唔行太快
我哋慢行慣了慣了行動慢得比較過態
喂 你咪見怪慢行嘅轉數冇你嘅咁快
每個人笑我笑我行為太怪言行過態
我哋慢行慣嗮慣嗮行步路都比較似只螞蟻
唔要下下爭第一我哋認最慢得唔得
唔駛急 又反而仲得
個個去嗮一條路 咪盞搞到仲塞
個個企嗮響度喺度阻住成條路
每日都係趕死趕命為咗啲乜
問你又唔知道自己要去邊一忽
行快啲啦 唔通前面真係會有金執
爭崩個頭得到手咪又係甩皮甩骨
你話個世界幾時開始轉得咁快
話變就變 唔通行慢啲會俾人淘汰
有句說話叫做執輸行頭慘過敗家
你行落街睇下邊度會有咁大隻蛤乸
你睇下周圍啲人係咪開始變質
做事又會有邊個學人講下原則亂嗡就得
慢行今日係度以身作則
碌鐵柱要磨成針係要慢慢磨至得
#喂你咪見怪慢行的轉數冇你嘅咁快
每個人笑我笑我行為太怪唔行太快
我哋慢行慣了慣了行動慢得比較過態
喂 你咪見怪慢行嘅轉數冇你嘅咁快
每個人笑我笑我行為太怪言行過態
我哋慢行慣嗮慣嗮行步路都比較似只螞蟻
我最怕趕三趕四趕頭趕尾夠逼戚
仲要同人死逼爛逼鬥逼戚
你話呢個城市幾時先至算係真正可以休息
呢度啲人幾時至肯take a break
你要同人哋比又唔去檢討下自己
乜都唔願做又點會咁易出人頭地
祗要效率夠快急功近利取巧求其
免費午餐醒你多幾盒因住吃懵你
做人抵得諗以後條路先至會行得穩
駛乜怕慢喺度捱緊嘅有幾多人揾你笨
唔通你唔知道貪字得個貧
條路自己揀錯咗可能咁就一世人
都係搵食啫 點解要將自己擺底
一味枱高自己又唔見得你又幾威
壓力太大係你以為自己唔夠人快
又冇睇下會有幾個成功幾多個墊底
顧下你嘅腳步咪再行到咁快啦
你有分數你有你要去嘅路
你有你嘅一套最理想嘅路
講又一套最弊到了最後你又冇去做
顧下你嘅腳步咪再行到咁快啦
你有分數你有你要去嘅路
你有你嘅一套最理想嘅路
講又一套最弊到了最后你又冇去做
#喂你咪见怪慢行嘅转数冇你嘅咁快
每个人笑我笑我行为太怪唔行太快
我哋慢行惯了惯了行动慢得比较过态
喂你咪见怪慢行嘅转数冇你嘅咁快
每个人笑我笑我行为太怪言行过态
我哋慢行惯晒惯晒行步路都比较似只蚂蚁

楼主| jeason 发表于 3-1-2009 23:35:29 | 显示全部楼层

Start From A

ManHand—Start from A
作曲:ManHanD
填詞:ManHanD

MCKIT
由A數到Z 咁多位大哥同阿姐
慢行RAP呢首歌送俾你哋 講聲多謝
由A數到Z 咁多位大哥同阿姐
慢行RAP 慢行RAP 多謝 (人數太多請你對號入座 唔駛講嘢)

MCTOY
都冇諗過時間過得咁快
過去二十七年都冇做過乜嘢俾人睇
我冇尊重自己選擇冇對人生負責
但係竟然有人不斷俾機會我學習
我唔知點嚟多謝教過我撐緊我嘅呢班朋友
同埋一直奏緊我嘅屋企人
多謝應該就唔夠
希望做番一場好戲送俾你哋答謝你哋耐心嘅等候

DAEREN
This is the part where I talk about my man who supports
Where do I start? You guys have already seen my cards
All the time when I was working hard
You gave me the power to ROCK
I wanna thank you from the bottom of my heart

VON
Oh I wanna thank you
我身邊的每一個人謝謝你們給我支持

DJ POINT
歹勢 麻煩你們聽聼我獨特的繞舌
聽不明白 麻煩看看歌詞
在此我想謝謝家人朋友對我的支持
上帝 你的精神鼓勵 讓我繼續堅持
阿門

MC BEE
Yo 我 MC Bee本來係爛鋤頭一個
竟然一路以嚟仲有一班人肯信我
尤其係屋企個個雖然已經等到有啲發火
多謝你仲肯俾個機會我
我啲軍火所剩冇多呢鋪可能就係我嘅Last Call
好彩仲有你哋幫我encore
幫我最多個位唔駛講多大家心照麻煩你就收貨
So 我跌過試過諗過放棄過 曾經介意過背後有人笑我
曾經懷疑過自己條路係咪行錯多謝你哋撐過
依家我想點我係好清楚
結果係點冇人會知得更多嚟到呢度亦冇打算走去入返退後波
條路一早揀定咗你班友仔又肯陪我傻你話有幾何
Soありがとう
刚刚上来YANBONG,但不知从何开始爬贴?欢迎使用 论坛导读功能

Yahoo 发表于 3-1-2009 23:36:32 | 显示全部楼层
支持本地歌手:yct94

疯神月 发表于 3-1-2009 23:39:41 | 显示全部楼层
不看他们样子,支持一下本地音乐就可以~~~

davice 发表于 4-1-2009 00:14:27 | 显示全部楼层
第一手还好~:yct83
刚刚上来YANBONG,但不知从何开始爬贴?欢迎使用 论坛导读功能

thed3adman 发表于 4-1-2009 00:29:06 | 显示全部楼层
第一首我超喜欢的,谢谢搂主的分享

材帮帮主 发表于 4-1-2009 01:03:47 | 显示全部楼层
比较偏向港式风格的本地歌手
自己创作..还不错

HuiLeng 发表于 5-1-2009 01:14:18 | 显示全部楼层
本地音乐很少有的广东歌手

娱协的最佳组合奖,还有专辑封面奖得主

horro 发表于 5-1-2009 01:17:45 | 显示全部楼层
支持本地姜!:yct94 希望他们可以继续加油了!