人體奇妙小發現

Persephone 发表于 15-10-2007 02:30:55 | 显示全部楼层 |阅读模式

马上注册成为YANBONG会员吧!
时下最热门的资讯、娱乐、贴图等分享都在这里等你发掘哦!

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?注册

1. 喉咙觉得痕痕地果阵 , 係咪以為乾咳可以整走佢呢?tvb now,tvbnow,bttvb,tv series,tv drama,movie,bt,download+q8|6K:I6f.}9O3Q
错啦! 原来搞下隻耳仔 , "liu"又好 ,"抓"下痕又好 , 就可以刺激到耳仔ge神经而令你止痕 tvbnow.com.O;D.X(](p
TVBNOW 论坛.e0w0W*X/@7@7Q2I
2. 去party或者落club,,想 "撘舢" , 但d音乐太大声 ,人地讲咩你都听唔到点算呢??1}4H+s4c3x3X;K2H/x
"拱" 隻右耳去听就会清楚d lar~%}9x+M1i4O9r:k
原因係右耳对谈话敏感d , 相反左耳对音乐比较敏感.)n.K7y"H"H
'E/x*h2N'f
3.打针怕痛点算好?
係个医生打你针果阵咳几声可以令你觉得无咁痛架~~原因係会令心口气压升一升 , 唔知点咁啦

4. 鼻塞係咪令你觉得好唔舒服呢?
只要你要舌尖顶一顶上腔 , 再用手指按一按眉心 , (要有力)可以令你o係廿秒内赶走鼻塞 ~!在全球每一个角落  都可以睇到TVB剧集&{0N6Q!^5\.\$B/`
原因係咁样会摇动你鼻塞果部分ge鼻骨.m7j%t5^-G(t:s,D
8p3F&q0v9g4]'i+h,a
5.训醒觉得胃酸"lar"住喉咙 ?
打侧训果阵向左就会冇问题)@-@)M'U3Y8h1^!Y/U/l2A
因為如果你向右就会吊住个胃咁 , 胃酸就会倒流 , 造成疼痛/口气.1A/a }/J9u/](r(y

. 牙痛果阵 , 用冰敷虎口既位置 , 会刺激口腔神经 , 从而止痛
tvbnow.com*t8x4D.I8f!Z6M$F-R,l'n+{
7. 煮野食唔小心烧亲手指点算?tvbnow.com:|-r'k!{!{
唔好即刻用冰敷 , 应该用另一隻手指轻轻捽佢 , 咁样可以帮伤口回復正常体温 , 唔会起水泡

评分

lwk88 + 3 感谢分享

Jer 发表于 17-10-2007 14:06:54 | 显示全部楼层
哇!好多学问哦~~
请问4的用手指按一按眉心,眉心是指哪里呢??:yct21

JackZero 发表于 18-10-2007 04:51:09 | 显示全部楼层
很有用的知识哦~~~
刚刚上来YANBONG,但不知从何开始爬贴?欢迎使用 论坛导读功能

爱$小妞 发表于 7-11-2007 17:24:16 | 显示全部楼层
原来系甘嘎~
多谢分享吖:yct26

lwk88 发表于 5-3-2009 12:59:08 | 显示全部楼层
好神奇哦。。因该是跟我们体内的神经线全部都是有连接有关系的。。。谢谢分享啊!!!

Danc 发表于 28-12-2009 09:29:12 | 显示全部楼层
谢谢分享,又有收获了
刚刚上来YANBONG,但不知从何开始爬贴?欢迎使用 论坛导读功能